iqms

it skills proficiency

      Αρχική
      Υπηρεσίες
      Για γονείς
      Πτυχία
      Νέα - ανακοινώσεις
      Εργασίες μαθητών
      Links
      Επικοινωνία

Αναζήτηση άρθρων
   Λέξεις κλειδιά
  
   Ενότητα
  
      

Περιοχή γονεών - Υλικό για γονείς

Απλοί τρόποι για την προστασία του περιβάλλοντος
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα ζήτημα σοβαρό, το οποίο μας αφορά όλους και κυρίως εξαρτάται ως ένα βαθμό από όλους μας. Ιδιαίτερα οι γονείς έχουν έναν ακόμη λόγο να δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, μιας και μέσα από το παράδειγμά τους επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα παιδιά τους. Το να κατορθώσετε ως άνθρωποι να βοηθήσετε ενεργά στη στήριξη της προσπάθειας που γίνετε για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός. Αν παράλληλα, μεταδώσετε και μια υγιή οικολογική συνείδηση στα παιδιά σας, αυτό θα αποτελέσει μια ακόμη πιο σημαντική συμβολή, μιας και με αυτόν τον τρόπο η νέα γενιά θα μπορέσει να αποκτήσει από νωρίς μια εντελώς νέα αντίληψη για το πώς πρέπει να ζούμε και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στη φύση, που τόσα μας προσφέρει καθημερινά!

Η δική μας συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, έστω και αν φαίνεται μικρή, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εκείνο που πρέπει να επιδιώκουμε είναι, μέσα από μικρές καθημερινές συνήθειες, να προχωρήσουμε σε μείωση της ενέργειας που καταναλώνουμε. Για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε να αποκτήσουμε τις εξής απλές συνήθειες:

Για να μειώσουμε την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε:
Θα πρέπει να σβήνουμε τα φώτα, όταν δεν τα χρειαζόμαστε καθώς είναι περιττή κατανάλωση ενέργειας να φωτίζουμε κάποιο δωμάτιο όταν δε βρισκόμαστε σε αυτό. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους παλιούς λαμπτήρες με νέους οικονομικούς, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη απόδοση και παράλληλα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Όταν δε βλέπουμε τηλεόραση και όταν δεν ακούμε μουσική, μπορούμε να κλείνουμε τελείως τις συσκευές και όχι να τις αφήνουμε στην αναμονή. Ακόμη και το μικρό φως που είναι αναμμένο και υποδηλώνει ότι η συσκευή είναι έτοιμη να ανοίξει, καταναλώνει πολύτιμη ενέργεια.
Το ψυγείο θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από το φούρνο, το παράθυρο ή το καλοριφέρ, γιατί διαφορετικά θα καταναλώνει ακόμη περισσότερη ενέργεια για να διατηρεί την καθορισμένη του θερμοκρασία.
Μια από τις συσκευές που καταναλώνει ιδιαίτερα πολύ ενέργεια είναι ο θερμοσίφωνας, γι' αυτό δε θα πρέπει να τον ξεχνάμε πολύ ώρα ανοιχτό. Επιπλέον θα ήταν καλό να τοποθετούμε ηλιακούς θερμοσίφωνες στα καινούρια σπίτια.
Ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας είναι να βελτιώσουμε τη μόνωση του σπιτιού μας ώστε να ζεσταίνεται ευκολότερα και να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια θερμότητας.
Όταν βάζουμε πλυντήριο, θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι γεμάτο, ώστε να μην κάνουμε επιπλέον πλύσεις χωρίς λόγο. Επίσης, μπορούμε να επιλέγουμε προγράμματα χαμηλότερης θερμοκρασίας για να μειώσουμε την απαιτούμενη ενέργεια για κάθε πλύση.

Για να μειώσουμε τη σπατάλη του νερού:
Όταν πλένουμε πιάτα ή όταν ξυριζόμαστε, αν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει χωρίς να την κλείνουμε, ξοδεύουμε πολύτιμο νερό χωρίς λόγο.
Ένα ντους είναι καλύτερη επιλογή από το να κάνουμε μπάνιο γεμίζοντας τη μπανιέρα νερό. Για να γεμίσουμε τη μπανιέρα θα πρέπει να αφήσουμε πολύ ώρα ανοιχτό το θερμοσίφωνα και παράλληλα θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο νερό.
Αν κάποια βρύση στο σπίτι έχει διαρροή θα πρέπει να φροντίσουμε άμεσα για την επισκευή της, καθώς θα χαθεί μεγάλη ποσότητα νερού, ακόμη και αν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Για να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμων:
Η καλύτερη επιλογή είναι να μη χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο όταν πρόκειται για μια μικρή διαδρομή. Μπορούμε να περπατήσουμε ωφελώντας παράλληλα και τον οργανισμό μας. Επιπλέον, αν ο προορισμός μας βρίσκεται σε σημείο που μπορούμε εύκολα να φτάσουμε χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε το αυτοκίνητό μας.
Πρέπει να συντηρούμε με συνέπεια το αυτοκίνητό μας, μιας και έτσι επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με λιγότερους ρύπους και καταναλώνουμε λιγότερη βενζίνη. Σκεφτείτε ότι ακόμη και αν τα λάστιχα του αυτοκινήτου δεν είναι καλά φουσκωμένα, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου.
Αν κάποιος συνάδελφος από τη δουλειά μένει κοντά μας, μπορούμε άνετα να κανονίσουμε κοινές μετακινήσεις με ένα αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε ότι η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων ωφελεί το περιβάλλον και παράλληλα μας γλιτώνει από μια περιττή οικονομική επιβάρυνση.

Ας βάλουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας:
Μπορούμε να αναζητήσουμε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης στην περιοχή μας και να πετάμε χώρια τα χαρτιά, τα γυαλικά και τα αλουμινένια αντικείμενα. Αν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν πουθενά κάδοι ανακύκλωσης, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το δήμο και να θέσουμε το ζήτημα με επιμονή.
Η ανακύκλωση δεν αφορά μόνο το σπίτι αλλά και το χώρο εργασίας μας. Τα χαρτιά από φωτοτυπίες, τα μελάνια του φωτοτυπικού μηχανήματος και οποιοδήποτε άλλο υλικό μπορεί να σταλεί για ανακύκλωση, δε θα πρέπει να πετάγεται μαζί με τα άλλα σκουπίδια.

Ας γεμίσουμε το μπαλκόνι μας λουλούδια:
Τι πιο όμορφο από ένα μπαλκόνι γεμάτο λουλούδια; Το να έχουμε λουλούδια στον κήπο, τη βεράντα ή έστω το μπαλκόνι μας, ομορφαίνει το χώρο που ζούμε, μας παρέχει μια ευχάριστη ασχολία και παράλληλα βοηθά στην παραγωγή οξυγόνου και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.
Αν η πόλη μας είχε περισσότερο πράσινο, τα καλοκαίρια θα ήταν πιο δροσερή και δε θα χρειαζόταν να σπαταλάμε τόση ενέργεια στα κλιματιστικά.

Αν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον είναι να φυτέψουμε ένα δέντρο ή ένα λουλούδι, ας κάνουμε μόνο αυτό αλλά ας το κάνουμε με αγάπη!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/02/2010